BLOG

Türkiye’de durum buğdayı tartışması

11 Eylül 20132 dk okuma
Dünyanın önde gelen makarna ve bulgur ihracatçıları arasında yer alan Türkiye’de, makarna ve bulgurun ana hammaddesi olan durum buğdayı üretimi tartışma konusu oldu.  Makarna ve bulgur üretiminde ve ihracatında dünyada ilk sıralarda yer alan Türkiye’de, makarna ve bulgurun ana hammaddesi olan durum buğdayı üretimi tartışma konusu oldu. Türkiye’deki durum buğdayı üretiminin sektörün ihtiyacını karşılamayacağı yönünde basında yer alan haberleri değerlendiren Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), üretimin yeterli olduğunu ve bu haberlerin spekülatif olduğunu açıkladı. Basında yer alan haberlerin kaynağı Ulusal Bakliyat Konseyi Başkanı Mahmut Arslan’ın açıklaması. Türkiye’nin tarımsal üretim ve bunun ticari ürünlere dönüştürülmesi konusunda geçmiş yıllara göre oldukça ilerlediğini söyleyen Arslan, özellikle makarna üretiminde dünyanın lider ülkeleri arasında yer alan Türkiye’nin 5 yıl önce 100-150 bin ton olan makarna ihracatının, 2012'de 520 bin tona ulaştığını, bu rakamın 2013'te 650 bin ton sınırına dayanacağını dile getirdi. Makarnanın yanı sıra Türkiye'nin bulgur üretiminde de söz sahibi olduğunu vurgulayan Arslan, “Son dönemde pirinçte yaşanan GDO tartışmalarının ardından, bulgura yöneliş oldu. Bulgur tüketiminde önemli bir artış var. Bulgur üretiminde de 650 bin tonun üzerine çıkacağız.” dedi. Açıklamasının devamında bulgur ve makarnanın üretiminde kullanılan durum buğdayındaki üretim miktarına dikkat çeken Mahmut Arslan, makarna ve bulgur üreticileri olarak üretimi artırmayı planladıklarını ancak Türkiye’de üretilen durum buğdayı miktarının bunu karşılamayacağını söyledi. Durum buğdayındaki sıkıntıyı aşabilmek için ithalata yönelmek zorunda kaldıklarını dile getiren Arslan, çiftçinin daha verimli olduğu için ekmeklik buğdaya yöneldiğini, bu yüzden durum buğdayı üretimine verilen desteğin arttırılması gerektiğini söyledi. durum buğdayı durum buğdayı nedir

TMO YETERLİ DURUM BUĞDAYI OLDUĞUNU AÇIKLADI

Basına yansıyan bu açıklamaya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) de, 2013 yılında durum buğdayı üretiminin arttığını ve üretimin sanayicinin ihtiyacını karşılayacak seviyede olduğunu bildirdi. Açıklamada şunlara yer verildi: “Makarna ve bulgur ihracatımız sürekli artış göstermektedir. Yapılan ihracat karşılığında zaman zaman yurt dışından makarnalık buğday ithal edilerek işlenmekte ve mamul madde halinde tekrar ihraç edilmektedir. TÜİK verilerine göre 3,3 milyon ton olan 2012 yılı makarnalık buğday üretimimizin, 2013 yılında 770 bin ton artışla 4,07 milyon ton olarak gerçekleşmesi beklenmektedir. Ülkemizin iç tüketim ve ihracatı dahil olmak üzere toplam makarnalık buğday ihtiyacı 3,2 milyon ton civarında olup üretimimiz, tüketimimizi fazlasıyla karşılayacak seviyededir. TMO, 2013 yılı ekmeklik buğday müdahale alım fiyatını 720 TL/Ton, makarnalık buğday müdahale alım fiyatını 765 TL/Ton olarak açıklamıştır. Yüksek kaliteli makarnalık buğdayların müdahale alım fiyatı ise 788 TL/Tona kadar yükselmektedir.”

durum buğdayı

“SPEKÜLATİF HAREKETLERE İZİN VERİLMEYECEKTİR”

TMO’dan yapılan açıklamada söz konusu bu uygulamalarla makarnalık buğday üretiminin teşvik edildiği belirtildi ve şunlara vurguda bulunuldu: “Kuruluşumuz stoklarında toplam 413 bin ton makarnalık buğday bulunmakta olup alımlar devam etmektedir. Gerek piyasalarda gerekse TMO stoklarında yeterli miktarda makarnalık buğday bulunduğundan, bazı basın organlarında yer alan makarnalık buğday üretiminde sıkıntı olduğu yönündeki spekülatif mahiyetli haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Makarna ve bulgur sektörü temsilcileriyle yapılan görüşmelerde, ülkemizin üretim ve tüketim miktarlarına bağlı olarak, piyasalarda durum buğdayı temininde herhangi bir sıkıntı bulunmadığı teyit edilmiştir. Kuruluşumuzca iç ve dış piyasalar yakından izlenmekte olup gerektiğinde uygulamaya konulacak tedbirler ile spekülatif hareketlere izin verilmeyecektir.”
Haberler Kategorisindeki Yazılar